Het vakgebied van de orthopedische schoentechniek kent nog steeds een sterk ambachtelijk fundament. Maar er dienen zich steeds meer technologische innovaties aan zoals loop- en houdinganalyses met behulp van druksensoren en videoanalyse, 3D-scan en -printtechnieken en ontwikkeling van nieuwe producten en het testen ervan.

Loop- en houdinganalyse
Met behulp van drukmeetsensoren in combinatie met videoanalyse zijn we tegenwoordig in staat om looppatronen en houding direct en synchroon te meten en vervolgens te analyseren en rapporteren. Sensoren in het systeem meten de drukbelasting die voeten ondergaan. De metingen geven objectieve informatie over de houding en het looppatroon.

Insole drukmeting
Niet voor iedereen hoeft het volledige looppatroon en de houding te worden geanalyseerd. Maar voor vrijwel iedereen is het belangrijk om de drukpunten onder de voet te meten om daar bij de vervaardiging van schoenen en orthopedische supplementen rekening mee te houden. Tegenwoordig kan dat vrijwel volledig digitaal.
We meten de druk in de schoen met behulp van dunne zooltjes, die voorzien zijn van gevoelige sensoren. De drukverdeling wordt zichtbaar gemaakt in speciale software met een kleurenpatroon op het scherm. Met behulp van een dergelijk systeem kan de schoentechnicus beoordelen of er bepaalde regios onder de voet zijn die te veel belast zijn.

Digitaal aanmeten
Het aanmeten van orthopedische schoenen kan tegenwoordig ook digitaal. Daarvoor bestaan verschillende technieken. Zo kan met behulp van een handscanner de voetvorm (in minder dan een minuut) digitaal worden vastgelegd. Wit licht wordt in een patroon op de voet geprojecteerd en door middel van een camera vastgelegd. Maar het scannen kan ook met een 3D-laserscanner. Deze scanner geeft de maten en de vorm van de voet exact weer in een digitaal 3D-model.
Vervolgens zetten we deze informatie om in de driedimensionale vorm van een leest. Een digitaal aangestuurde freesmachine maakt er dan een fysieke leest van.

3D-printen
Driedimensionale printtechnieken vormen in de nabije toekomst nog meer mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan het 3D-printen van proefschoenen, voetbedden en individuele enkel/voet-orthesen. Producten worden hierdoor makkelijker en preciezer reconstrueerbaar.

Productontwikkeling
Binnen Federatie PAS ontwikkelen wij ook eigen producten. Voorbeelden hiervan zijn de uitwasbare schoen, de orthopedische maatpantoffel, de verbandschoen en de lichtgewicht enkel-voetorthese.