De keuze voor een samenwerkingsverband is niet uit de lucht komen vallen; de wensen van huidige cliŽnten, nieuwe technische mogelijkheden en ontwikkelingen in de gezondheidszorg stellen immers andere eisen aan de orthopedisch schoentechnicus dan tien jaar geleden. 
Bij de leden van de Federatie PAS ontstond daarom een toenemende behoefte aan het delen van kennis en vaardigheden, om samen te kunnen investeren in de optimalisering van de dienstverlening en ontwikkeling van nieuwe technieken.
In de visie van Federatie PAS gaan wetenschap en productkennis hand in hand. Buchrnhornen, Hanssen Footcare, OIM Orthopedie en Penders Voetzorg hebben zich ten doel gesteld om wetenschappelijk onderzoek binnen de orthopedische schoentechniek verder te stimuleren. 
Op basis van dit onderzoek worden de eigen interne opleidingen en trainingen geoptimaliseerd. Ook kunnen de effecten van nieuwe producten en innovatieve technieken worden getoetst alvorens ze toe te passen. Door de in de verschillende bedrijven aanwezige kennis samen te voegen, vindt er een verrijking van expertise plaats. De leden van Federatie PAS zoeken bijvoorbeeld samen naar oplossingen voor specifieke vraagstukken als diabetes mellitus, reuma en vele andere klachten.